42 odmiany Winorośli
W Winnicach Dworu Wilkowice, posadowionych na morenowych pagórkach w środkowej Polsce, uprawiane są 42 odmiany winorośli. Poszczególne szczepy zostały starannie wyselekcjonowane pod kątem walorów smakowych oraz dostosowania do lokalnych warunków klimatycznych.
Doceniamy wieczystość wina, a więc część naszych rocznych zbiorów przechowywana jest w piwnicach Dworu Wilkowice.
Wyjątkowy klimat
Wilkowice to jeden z najbardziej słonecznych regionów kraju.
Naturalnie, winogrona prosperują dzięki mikroklimatowi Wilkowic.
Udokumentowane 13 sezonów nadal wprawia eonologów w zakłopotanie.
Wyselekcjonowane kiście
Kiście zbierane są ręcznie w sposób tradycyjny, a cały proces wytwarzania wina gronowego dokonuje się
z największą starannością z użyciem specjalnie dobranych drożdży francuskich.
W zgodzie z naturą
Nasza praktyka zapewnia ekologiczną trwałość, aby szanować najważniejszy czynnik odpowiedzialny za niezapomniane wrażenia naszych win: proces fermentacji.
Tradycja Zasad
Wytwarzamy wina tylko z winogron naszej winnicy i dotrzymujemy zasad na drodze do dojrzałego wina w odniesieniu do tradycji: od samego początku do samego końca.
Organiczny proces
Nasza pasja dla sztuki tworzenia wina jednocześnie współdziała z energią jaką wkładamy w poziom procesu, gdzie nieskazitelna jakość jest gwarantowana najlepszymi technologiami w nowoczesnej branży wina.
Doświadcz Wina Dworu Wilkowice
Dwór Wilkowice Czerwone
Liderami odmian czerwonych są szczepy Rondo, Regent, Leon Millot i Marchale Foch. W winach czerwonych przeważają aromaty dojrzałych owoców leśnych, porzeczki, wiśni, śliwki, dużych rodzynek sułtańskich, morwy czerwonej.
Wyjątkowym atutem tych win jest pojawiający się w nich zapach sielskich wiejskich poranków. Zapach łąki i lekko zroszonego siana o brzasku, kiedy powietrze jest już krystaliczne, ale przyroda jeszcze śpi...
Dwór Wilkowice Białe
Szczepy Seyval Blanc, Aurrora i Bianca stały się najlepszym wyborem dla eleganckich win białych o kolorach jasno zielono - złotych. W winach tych są dobrze wyczuwalne aromaty kwiatowo - owocowe z akcentem kwiatu akacji, lipy, owocu gruszki, jabłka oraz miodu.
W ustach jest wyczuwalny świeży smak chrupiących owoców w pierwszej fazie dojrzałości. W każdym winie uwzględnione są jego najbardziej charakterystyczne walory.